At tora binda seg í eini ivandi tíð

Nøvn:
Andrew og Sára Berghamar

Stutt lýsing um Andrew og Sáru:

Sara og Andrew Berghamar er begge halvfæringer, men har boet i Danmark det meste af deres liv. Andrew har en kandidatgrad i religionshistorie, er tidligere landsleder for OM Danmark og arbejder nu i Skovlunde Frikirke som pastoral medarbejder med fokus på undervisning, udadvendte aktiviteter og omsorgstjeneste.
Sara er uddannet ergoterapeut, men går for tiden hjemme på barsel med deres mindste datter, Lydia.
Sara og Andrew har været gift i 19 år og har 5 børn mellem 0 og 18 år. Begge har en passion for kirken og for familieliv og ægteskabets trivsel i det 21 århundrede.

Det traditionelle ægteskab er for tiden under pres og udfordring fra flere kanter.
Dels er der de stigende skilsmissetal som tydeligt viser, at velmente, store løfter som blev givet ved alteret, i næsten halvdelen af tilfældet, ikke holder. Og dels er der flere som mener, at det traditionelle ægteskab, for ofte har været en ramme som inviterer til ujævn magtfordeling og magtmisbrug, hvor den ene part har dominerer den anden.
Dette betyder at mennesker i dag, vælger mere individuelt og selvstændigt når det gælder ægteskabet.

Nogle vælger ægteskabet helt fra. De siger ja til parforhold, nej til pagten, ja til samme adresse, nej til samme efternavn, ja til lidenskaben, nej til løfterne, vidnerne og underskriften. Helena Kristensen, den kendte danske fotomodel siger i et interview:

”Jeg synes ikke det er nødvendigt at blive gift og have nedskrevne regler om, hvordan forholdet skal fungere. Forhold går i stykker og nye blomstrer op. Det er en konstant karrussel. Hvad er pointen i at love hinanden livslang kærlighed, når du ikke ved, hvad der kommer til at ske i fremtiden…”Helena Kristensen

Les víðari niðanfyri lýsingina

Andre vælger at sige ja til ægteskabet men gør det (bevidst eller ubevidst), med en indbygget flugtplan hvis krisen rammer alvorligt. Dermed bliver ægteskabet ligesom at sætte sig i en flyver. Før den letter, checker man lige hvor exit-skiltene, de selvlysende pile i gulvet og nødudgangene er, så man kan komme ud af flyveren hvis der sker noget ubehageligt.

En tredje mulighed er, stadig at tro på ægteskabet som en livslang pagt og turde binde sig og give modige løfter, midt i usikre tider og ubekendte faktorer. Dette er hvad mennesker i alle kulturer, gennem mange generationer, har gjort, – nemlig at binde sig til en anden ’i medgang og modgang, til døden os skiller’. Hvorfor det? Vi tror personligt, at det ligger i kærlighedens natur, frivilligt at binde sig til en anden og give store løfter, for kærligheden ’tåler alt, tror alt, håber alt, udholder alt’ (1 korinterbrev 13).
Det som et forpligtende ægteskab kan på en særlig måde, i en verden hvor vi konstant bliver målt på vores præstationer og resultater, er at skabe et fristed, hvor pagt kommer før præstationer, relationen kommer før resultater. Et sådant ægteskab kan give ro og fred, og sætter mennesker fri.
Dette forpligtende ægteskab er noget, vi personligt brænder for. Vi blev selv gift for 19 år siden og valgte fra starten af, at sige tydeligt at der ikke er nogen B-plan, ingen exit-skilte eller nødudgang. Det betød helt lavpraktisk, at vi aftalte fra dag et, at uanset hvor gale vi blev på hinanden, så ville vi aldrig bruge skilsmissekortet mod hinanden – det løfte er vi glade og taknemmelige for at kunne holde indtil nu.
Samtidigt ved vi, at tage sådan en så stor beslutning, afgive så modige løfter, i en usikker verden er noget som kræver mod, visdom og hjælp, for et forpligtende ægteskab, ligner på nogle måder en kompleks matematisk 3 gradsligning. Der er flere ukendte faktorer (x, y, z). Vi kender ikke fremtiden, vi kender ikke os selv helt og vi kender ikke den bagage som vi hver især tager med os ind i parforholdet.
Vores ønske med denne blog er at bidrage til samtalen om ægteskabet ved at dele vores erfaringer, give råd og opmuntringer som vi håber kan hjælpe mænd og kvinder til at tage springet godt ind i ægteskabet, pleje parforholdet, overleve kriser, stå fast på løfterne og tro på den livslange kærlighed.

Deil hesa grein